divendres, 20 de maig del 2011

Entrevista: Josep Lluís Fitó, autor de 'Corrüptia. Una regió de l'est'

Per fi la gent de Xàtiva ha pogut gaudir de l'humor representat a l'obra de teatre 'Corrüptia. Una regió de l'est'. A continuació, teniu una entrevista al seu autor, Josep Lluís Fitó, periodista de Xàtiva.


Josep Lluís Fitó és un periodista de Xàtiva, escriptor de la polèmica obra de teatre 'Corrüptia: Una regió de l'Est'. L'obra suposa una denúncia a la corrupció que està tenint lloc al panorama polític actual del País Valencià. Com que el major protagonista d'aquest panorama és el Partit Popular, l'ajuntament de Xàtiva, amb Alfonso Rus, també president de la Diputació de València, com a alcalde, va censurar la seua representació que estava acordada per al passat 11 de desembre del 2010 al Gran Teatre. Ara, mig any després, els socarrats han pogut gaudir de l'obra 'Corrüptia'.

Ahir, el Gran Teatre de Xàtiva estava abarrotat de gent, s'havien venut totes les entrades. A les 20:30 hores, estava ja tot el món reunit a les portes del teatre. Una banda de música feia sonar els seus instruments. De sobte, un cotxe es planta en mig de la gentada, i baixa 'Frank' el president de la regió de l'est. A la seua benvinguda se li sumà una traca i un petit castell de focs artificials.

Abans de començar l'obra, Josep Lluís Fitó va voler agrair a tots els assistents el seu recolzament, i va admetre que fou "la representació de l'obra amb més públic". Molt a prop de les eleccions, Fitó afirmà que no sabia qui anava a guanyar-les el proper diumenge i sumà aquestes paraules "però sí que tinc clar qui no vull que les guanye". El teatre esclatà en aplaudiments, ja que no hi havia cap persona que no compartís eixa idea. És de vergonya que encara hi haja censura, i sembla que a Xàtiva tenim prohibida la llibertat d'expressió.


L'humor de 'Corrüptia' i el talent dels seus actors, aconseguiren que el públic no es quedara decebut amb l'obra. Tot un èxit!

Ara, passem a conèixer l'opinió del seu autor, i algun que altre entrebanc que s'ha trobat pel camí arrel de l'estrena de 'Corrüptia. Una regió de l'est'.


    Pregunta: Quants anys portes desenvolupant la professió periodística?

    Resposta: Vint-i-cinc.

    P: Quan començares a treballar com a locutor de pilota valenciana a RTVV?

    R: Entre a RTVV l’any 1989 com a corresponsal de La Costera a Ràdio 9. Després estic dos anys a la redacció d’informatius de la ràdio i en 1992 m’incorpore als serveis informatius de TVV. L’any 1996 sóc traslladat als esports per ser membre del comitè de redacció i denunciar la manipulació informativa. És la primera etapa com a narrador de pilota. Des de 1996 fins 1999. Posteriorment, he tornat a les transmissions de pilota des de 2008 fins 2010.

    P: Has realitzat altres treballs com a guionista, o escriptor d'obres teatrals?

    R: Havia fet una adaptació i traducció d’”El sopar dels idiotes“ de Francis Veber. També havia col·laborat en la traducció de “Cementeri d’automòbils” de Fernando Arrabal.

    P: Com et va sorgir l'oportunitat d'escriure aquesta obra? Qui va pensar amb tu i perquè?

    R: El projecte me’l proposa Elies Barberà. Sabia de la meua passió pel teatre i de la meua condició de periodista. Som amics des de la infància.

    P: Resumeix, molt breument, quin és el tema que aborda l'obra teatral 'Corrüptia, una regió de l'est'.

    R: Un polític amb un futur molt prometedor es veu esguitat per un escàndol de presumpte finançament irregular del partit del qual és secretari general i portaveu parlamentari. L’obra narra tot el procés de caiguda del protagonista que es converteix en el cap de turc.

    P: Per què es va escollir com a tema la crítica a la corrupció política que predomina al País Valencià?

    R: La companyia volia fer una obra sobre la corrupció i l’actualitat és tan bonica i atractiva…

    P: Com es pot aconseguir obrir els ulls d'aquells que voten al Partit Popular, tot i sabent que estan oferint el seu vot a personatges corruptes?

    R: És molt difícil. Dissortadament vivim en una societat poc crítica amb aquest tipus d’actituds. Estem massa impregnats del forofisme en la política i ens falta molta cultura democràtica que pene aquestes traïcions a la confiança.

    P: Pensaves que anava a tenir una repercussió i polèmica com la que ha tingut? Sospitaves algun tipus de censura?

    R: Sabia que l’obra era potent i que no hi ha, en l’actualitat, massa teatre que denuncie el que ocorre en l’actualitat. Mai haguera pensat que un dirigent triat democràticament siga capaç de vulnerar les regles del joc democràtic.

    P: Com et vas sentir al saber que al teu propi poble, Xàtiva, havia estat prohibida la seua representació?

    R: Decebut i sorprès negativament

    P: Què li diries al respecte al president de la Diputació i alcalde de Xàtiva Alfonso Rus? No creus que si no tingueren res que amagar, permetrien la representació de l'obra on fos?

    R: La única cosa que se m’ocorre és que guanyar unes eleccions no significa ocupar les institucions ni els llocs públics sinó administrar-los. Es governa per a tots i cal respectar les mínimes regles de convivència democràtica i constitucional. Fer el contrari és una estafa. No sé si tenen alguna cosa que amagar, simplement persegueixen a aquells que no pensen com ells.

    P: Quan et diuen que has de deixar de retransmetre els partits de pilota valenciana?

    R: Dos dies després de l’estrena de l’obra al País valencià, a L’Olleria. El 14 de desembre de 2010.

    P: En cap moment han admès que és degut a la teua participació a l'obra teatral 'Corrüptia'?

    R: No, argumentaren un canvi de narrador.

    P: De totes formes, pel que sembla, 'Corrüptia' està tenint una bona acceptació per part del públic. Haveu estat al País Valencià, a Catalunya, fa poc a les Illes Balears, voleu sortir de terrenys de parla catalana i representar l'obra en castellà a altres comunitats?

    R: Clar, “Corrüptia” parla d’un tema universal com és el de la corrupció política.

    P: Per a acabar, ja que parlem de censures, què opines de la censura per part de la Diputació (amb l'alcalde de Xàtiva com a President) de les fotografies de l'exposició 'Fragments d'un anys' al MuVIM?

    R: Que és una estafa utilitzar conductes dictatorials en un sistema democràtic.

Cal agrair a Josep Lluís Fitó la seua col·laboració desinteressada, i desitjar al Teatre de l'Enjòlit molta sort, i que continuen amb el seu èxit.

4 comentaris:

  1. Molt bona la entrevista senyora periodista!

    La veritat és que ja era hora de que a Xàtiva poguerem gaudir d'aquesta obra, és realment vergonyos i indignant que avui en dia encara es puga censurar...

    Així van les coses, callant boques i omplint buxaques!

    ResponElimina
  2. Hem pareix molt bé que l'obra de teatre s'haja pogut realitzar per fi a Xàtiva, encara que es una pena que haja sigut possible gràcies a la presumpta oposició, i en un moment tan especialment conjuntural com les eleccions. No es pot demanar tot no?

    De segur que va fer gaudir a tots els assistents, però jo haguera apostat per una representació en un espai públic, a la llum del carrer, com a protesta per la censura, i amb una caixeta amb un cartell que posara "els artistes també mengen", a més els artistes compromesos, de vegades passen penúries com tindre que ser expulsat del seu lloc de treball per la seua forma de pensar o actuar. Açò també té una part positiva, i es que reforça les nostres ganes de seguir endavant.

    Encuant a l'entrevista, crec que recolleix molt bé el context de l'obra, més important que el contingut, de forma que no aigua la festa a aquells que encara no l'hem vista però si trau a la llum l'essència soci-política de la qual es nutreix.

    Particularment destacaria com se'n surt el Fitó en la resposta a la pregunta sobre si el PP la va censurar per si tenia coses que amagar, molt bona reflexió.

    En fi, enhorabona a tots, artistes, guionistes, directors, periodistes i com no espectadors, sort per a tots i a vores si surten més projectes com aquest que denuncien en clau d'humor la desvergonyida realitat en la que vivim.

    Un abraç!

    ResponElimina
  3. ei! si ke és deveres ke en un espai obert havera estat molt bé.

    a més, en el bon dia que va fer ahir! jejejeje

    gràcies pels comentaris amics!

    ResponElimina
  4. Molt bona l´entrevista .
    A veure si tornen a fer l´obra i puguem vore-la.

    ResponElimina