dissabte, 13 de novembre del 2010

Adéu Mister Berlanga

Luis García Berlanga va nàixer el 12 de juny de 1921 a València, és un dels millors artistes dels que podem sentir-nos orgullosos els valencians. Avui hem hagut de dir-li adéu als seus 89 anys.

Marca un abans i un després en el món del cinema amb la seua obra, i és considerat un dels renovadors del cinema espanyol de postguerra. Innova amb un estil irònic i satíric, majorment marcat per un humor molt proper al caràcter del director. Entre les seves pel·lícules destaquen El verdugo, Bienvenido Mister Marshall o Calabuch.

Mereixedor d'un Premi Príncep d'Astúries de les Arts, aquest li va ser atorgat l'any 1986. També va ser premiat el 1993 amb un Goya al millor director amb la pel·lícula Todos a la cárcel. El seu reconeixement com a gran director de cinema també va ser reconegut a l'estranger, quan l'any 1961 Plácido va ser nomenada per a l'Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. En 1980 va rebre el Premi Nacional de Cinematografia i l'ordre italiana de Commendatore, i un any després la Medalla d'Or de les Belles Arts. A més, ha estat nomenat i premiat també a festivals internacionals com Cannes, Venècia, Montreal i Berlín. Cal destacar que al Festival de Karlovy Vary, fou escollit com un dels deu cineastes més rellevants del món.

Un detall molt curiós, a la vegada que original, de la seua obra és que va agafar la costum de que als diàlegs es fera referència al “imperio austrohúngaro”, encara que fora d'una forma forçada. Si algú de vosaltres té el plaer de veure alguna de les seues obres mestres cinematogràfiques, feixeu-se que en qualsevol moment algú dirà eixes dos paraules.

Ens abandona un gran director de cinema, però sempre quedarà el record i la seua obra entre nosaltres.

Adéu Mister Berlanga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada