dilluns, 18 de juliol del 2011

75 anys de l'alçament militar que inicià la Guerra Civil Espanyola



Es compleixen 75 anys des que va tenir lloc un alçament militar contra el govern de la segona República espanyola. Aquest cop d'estat va desencadenar una Guerra Civil que enfrontà el govern de la segona República, qui contava amb el suport de les organitzacions d'esquerres, contra l'exèrcit i les organitzacions de dretes. Aquestos dos bàndols són coneguts com el bàndol republicà (marxistes, republicans, nacionalistes, moviment obrer i sindical i demòcrates) i el bàndol sublevat o nacional (militars, feixistes, Falange, esglèsia catòlica i conservadors), liderats pel general Francisco Franco.

Una Guerra Civil que acabà amb la victòria dels feixistes l'1 d'abril del 1939. El resultat fou la imposició d'un règim dictatorial liderat per Franco, també conegut com la dictadura franquista. Fins a la mort del propi dictador va durar aquesta etapa tan obscura de la nostra història, el 20 de novembre de 1975.

Molts ens avergonyim al mirar enrere, però encara hi ha qui s'atreveix a dir que “amb Franco tot anava millor”. Imagine que eixa gent no està pensant amb les nombroses víctimes del feixisme soterrades en foses comuns a l'hora de pronunciar eixes paraules.

En aniversaris com aquest, cal recordar a totes eixes víctimes que lluitaren per tal d'evitar una dictadura i defensaven la democràcia i la llibertat.


1 comentari:

  1. Perquè no oblidem, ni deixarem que mai torne a passar, fora tots els vestigis franquistes encara present en la política i al carrer.
    Al que després de 75 anys encara s'enorgulleix ja podria fer-se mirar el cervell.

    NO OBLIDEM!

    ResponElimina