dimarts, 1 de febrer del 2011

“Corrüptia”, més que un teatre.

El teatre Enjòlit estrenà el dijous 13 de Gener a Barcelona l’obra Corrüptia. L’obra estarà en cartell al teatre Tantarantana fins al 6 de Febrer de 2010.
“Corrüptia, una regió de l’est” és una farsa sobre la corrupció al País Valencià. Aborda temes que encara són d’actualitat en la nostra societat ja que ,cada cop més, van desvetllant-se enormes trames de corrupció política a l’Estat espanyol. Com els propis membres de la companyia comenten al seu blog, aquesta representació és una farsa on es riuen dels mecanismes de poder i de tota aquella gent que fa el que siga necessari per seguir amb els que manen.
Després d’anar a Molins de Rei i a l’Olleria, l’Enjòlit arriba a la ciutat comtal on es disposen a fer-nos riure i ,alhora, a retratar el panorama polític de les terres valencianes. Els actors de “Corrüptia” estan molt il·lusionats per poder mostrar el seu espectacle a una ciutat tant important com ho és Barcelona. De primera mà sé que l’estrena va ser un èxit i, de ben segur, que tota la resta de funcions ho han estat i ho seran. Encara que no sóc un especialista en el món teatral, la meua “experiència” em permet afirmar que l’obra ens farà riure, però també reflexionar. A més, conta amb un equip de grans treballadors i una gran professionalitat que queda reflectida des de la representació dels actors fins als decorats o als efectes d’il·luminació.

No podem oblidar la censura que ha sofert l’obra al País Valencià: el 25 de novembre la companyia rebé un comunicat on se’ls prohibia l’actuació que tenien programada l’11 de desembre a Xàtiva. Les vertaderes raons i els motius pel qual va ser censurada l’obra els podem trobar aquí: http://enjolit.blogspot.com/2010/12/la-festa-al-pais-valencia-no-sacaba.html
A més, el guionista de l’obra Josep Lluís Fitó –periodista que treballa en RTVV des de fa anys– deixà de fer les retransmissions de les partides de pilota per orde dels caps del nostre estimadíssima canal televisiu.
Jo vaig poder gaudir de la creació i del modelatge d’aquest teatre. Vaig poder observar l’esforç que es du a terme per poder representar una obra i el gran treball de tots els membres que hi participen. És trist veure com la mateixa gent de sempre intenta carregar-se projectes sòlids i alternatius que neixen de la gent humil i amb ganes de treballar.
Tot i les dificultats, tot i la censura, “Corrüptia” segueix avant en el seu objectiu d’intentar arribar al màxim nombre de gent possible. Cal remarcar l’actitud de petits herois de prosseguir amb el projecte i no tindre por a les possibles reaccions de partits politics.
Kafka fou un gran visionari. En el seus llibres es veu la gran massa burocràtica que s’ha acabat cruspint la humanitat de la gent; des de Cremats enviem totes les nostres forces a l’Enjòlit i esperem que acompleixen el seu procés. Però no un procés com el del llibre de Kafka –un procés cap al no res, cap a la incomunicació– sinó un procés cap a la reafirmació, la superació i l’èxit. “Corrüptia, una regió de l’est” és més que un teatre ja que reanima l’esperit crític amb la condecorada i adorada democràcia i els seus gestors. Per terres valencianes necessitaríem mil iniciatives com aquesta per acabar amb la corrupció política, entre d’altres problemes.
Molta sort amb la representació i seguirem atentament totes les novetats del teatre de l’Enjòlit.

Visiteu la web de l’Enjòlit: http://enjolit.blogspot.com/I si teniu l’oportunitat de veure “Corrüptia, una regió de l’est” no la desaprofiteu!

3 comentaris:

  1. pa artista tu jajaja, molt bona mestre... l'entrada i l'obra. Com sempre al poble no podrem vore-la, és el que té la censura (censura: del verb "açònoesunabonaimatgeperalnostrepartit"

    ResponElimina
  2. ei! ke wai!
    ja ferem una entrada sobre la prohibició de fer akesta obra a xàtiva, està bé ke ara algú ens mostre ke a altres llocs si ke hi ha llibertat d'expressió... encara ke al mateix temps ens fa sentir un poc reprimits

    ResponElimina
  3. Òstia!! jo la vaig veure a barcelona i va estar de puta mare!! Llastima que a xàtiva no deixen fer res jajaja

    ResponElimina