dimecres, 23 de febrer del 2011

Tres dècades des del Colp d'Estat





El dia 23 de Febrer de 1981, a les 18:22 h, el Congrés dels Diputats fou víctima d'un colp d'estat encapçalat per Antonio Tejero Molina, tinent coronel de la guàrdia civil. Aquest ja havia estat procesat per un altre intent de cop d'estat el 1979, conegut com a Operació Galàxia, pel que va passar set mesos a la presó.

Tejero, junt a uns 200 guàrdies civils, assaltaren el congrés en el moment en que es celebrava la sessió d'investidura com a president del govern de Leopoldo Calvo-Sotelo Bustelo, després de la dimissió d'Adolfo Suárez. A colp de pistola, i amb les paraules que després s'han fet famoses: '¡Quieto todo el mundo!', segrestaren els congrés amb els diputats al seu interior.

Mentrestant, la 'División Acorazada Brunete' prenia punts estratègics de Madrid, com RTVE i emissores de ràdio, al pur estil de la Guerra Civil. Al assabentar-se dels fets, els ciutadans foren envaïts per la por a una nova guerra i, el que és pitjor, a tornar a caure en una dictadura sols a 6 sis anys de la mort de Francisco Franco, 20 novembre 1975, i la tornada a la democràcia.

A València va haver-hi una revolta protagonitzada per Jaime Milans del Bosch, Capità General de la III Regió Militar, qui va treure carros de combat als carrers des del port fins al centre de la ciutat. Apuntaren a edificis com l'Ajuntament o les Corts valencianes.

La nit del 23 F és coneguda com a la 'nit dels transistors', ja que des de fora de l'edifici es feien negociacions amb els colpistes i tothom estava pendent de l'evolució dels successos. Ben prompte, a la 1:14 h de la matinada del 24 de febrer, Joan Carles de Borbó, vestit de Capità General, va donar la notícia per televisió de que el cop havia estat un fracàs. No va durar ni un dia, la el intent d'intimidació dels militars.

Antonio Tejero va ser processat i condemnat a 30 anys de presó i expulsat de l'exèrsit. Milans del Boshc, Alfonso Armada, junt a altres militars també foren condemnats a penes de presó.


Encara que també hi ha qui diu que estava tot preparat...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada