divendres, 1 d’abril del 2011

Cine vehiculat amb política.

El cine com a ferramenta de plantejar-se certs valors establerts i dels quals no ens podem desmarcar, el cine com a forma de retrobar-se ideològicament, el cine com a art on poder crear un discurs polític.
El cine pot adaptar mil funcions i mostrar-nos de mil formes la realitat. Però en la societat de l’espectacle en la qual vivim pareix ser que sols està be crear un cine comercial per a que el consumeixca una gran massa de gent.
Lluny pareix quedar una de les funcions que pot fer amb gran encert el sèptim art. Bé ho saben directors com Jean-Luc Godard, Theodoros Angelopoulos o Luís Buñuel.
Amb aquesta entrada “obric una secció” en el blog de Cremats on incite a reflexionar sobre el cine lligat a un punt de vista crític amb la societat (un cine que reflexiona sobre l’educació, la política, el capitalisme, etc).
Així, i a mode de petita introducció, cal rescatar la gran figura del cinema espanyol; Luís Buñuel. En altres entrades ja aprofundiré més sobre el meravellós director de Calanda, però és clau entendre preguntes sobre les quals girarà el seu cinema; com poder subvertir els elements religiosos i saltar-se la censura? Són reals els típics personatges del cinema clàssic purs, políticament correctes i sense temptacions? Buñuel ens explicitarà al seu cinema una sèrie d’idees molt interessants vehiculades a aquestes preguntes.
Avui en dia molta gent formem part d’una mena de “pseudoburgesia”, però abans no era així. I Buñuel fa un retrat de la burgesia d’aleshores (equiparable amb les classes altes d’ara) feroç i sarcàstica. No és precís fer un cinema políticament correcte i seguint tots els convencionalismes i Buñuel amb films com “El ángel exterminador” i/o “El discreto encanto de la burguesia” dissecciona aquesta classe per mostrar-nos que rere l’aparent perfecció i tot l’encant s’amaguen personatges completament vulgars.
D’aquesta manera posaré sobre la taula directors amb una manera d’entendre el cinema allunyadíssima del cinema lligat a l’espectacle i al capitalisme amb la intenció de reflexionar i crear un debat al voltant d’aquest assumpte.

2 comentaris:

  1. Iei mestre del séptim art, encara estem esperant la teu primera película... o curt, el que siga, seran molt periòdiques les teves entrades??? M'alegre de que t'hages tira't al roll amb aquesta iniciativa, un abraç barnero!!!!

    ResponElimina
  2. si, serà una per setmana!!!(adrià)

    ResponElimina