dimarts, 12 d’abril del 2011

#nolesvotes i www.nolesvotes.com: ¿La fi del bipartidisme?


Espanya sencera està sumida en el caos polític. Nombrosos i, cada vegada més escandalosos cassos de corrupció esguiten de forma completament impune a aquells que estan en el poder. I segueixen aferrats al se lloc privilegiat; es més, prometen que tornaran a presentar-se a les futures eleccions per a mantindre aquesta posició. Es voten lleis sense el consentiment del poble, o millor dit, lleis a les que el poble ha refusat clarament. Ja és igual que ens manifestem obertament, ells continuaran fent el que els donara la gana. Per si fora poc, aquell que abans deien "¡No a la guerra!", ara callen, o justifiquen una clara agressió com "una intervenció quirúrgica". I demanen més.

Davant tot aquest panorama, un podria pensar que ja no hi ha res a fer... I de fet, jo crec que això es el que ells volen que pensem: que traguem tota la merda (amb un poquet de pa) i que acceptem el circ que ens ofereixen (un circ pèssim, per cert). No obstant, hi ha que recordar que, si es de veres que vivim en una democràcia, i recorde que aquesta paraulota vol dir "predomini del poble en el govern polític d'un estat", segons la R.A.E., podem clavar la mà per els eu punt dèbil i pegar on més mal els farà: les eleccions. Necessiten de les eleccions per a sobreviure en els seus càrrecs, però a la vegada es el que pot acabar amb ells (com l'heroïna per a un yonki).

No Les Votes és una iniciativa que va sorgir després de que s'aprovara la infame L.E.S., més coneguda com Llei Sinde. Després de totes les accions cíviques que es van dur a terme per a demanar (per les bones) que no es portara aquesta llei fóren ignorades, uns quants ciutadans de diverses (i diferents) ideologies polítiques, van decidir que havia arribat l'hora d'acabar amb el bipartidisme en el que ha quedat estancada la nostra suposada democràcia. Els que recolzem aquesta iniciativa, no volem un canvi que ens porte de nou a una fórmula que no va funcionar i que va portar el país a la ruïna, ni tampoc volem seguir amb "la única" alternativa. Volem exercir el nostre dret a demanar un canvi, i que aquest es faça possible. Un canvi verdader, un canvi que aporte un nou govern.



Aquesta iniciativa no està afiliada a ningun partit ni ideologia política, ni tampoc te representants ni portaveus, ni tampoc afiliats ni llistes de socis: Son ciutadans que recollixen informació sobre tots els partits polítics i la facil·liten a tots aquells que vulguen obtindre-la, sense horaris ni cap tipus de impediment (al contrari dels mitjans de comunicació majoritaris). Es més, s'ha creat una extensa Wiki en la que es recull tota la informació relacionada amb tots els partits polítics, des de programes electorals fins a historials, passant per tots aquells casos de corrupció (i altres delictes) en els que puguen haver estat o estan implicats els seus membres.

Una altra forma en la que aquests ciutadans estan portant a terme esta campanya d'informació es a través de les xarxes socials, més concretament a través de Twitter. Com la majoría de coses en aquesta xarxa, va sortir de forma casi espontània l'etiqueta o hashtag #nolesvotes. Si no conegueu el funcionament de Twitter, vos diré ràpidament que aquestes etiquetes serveixen per a recollir tots els missatges relacionats amb un tema en concret. Com a mostra de la gran cantitat de gent que hi ha implicada, el hastag #nolesvotes ha sigut en nombroses ocasions tòpic mundial (o trending topic).

Molts podrien pensar (i ho han pensat, de fet), que aquest no es més que una estratagema d'un partit polític per a llevar vots a l'oposició... I s'equivoquen. Com a mostra, vos deixe un vídeo d'un militant de les joventuts socialistes que, en un clar exemple de desinformació, acusa directament al Partit Popular d'estar darrere d'aquesta iniciativa:



No obstant, aquesta persona sembla que ni s'ha molestat en consultar el cartell de l'iniciativa (que podeu vore al principi d'aquesta entrada). A més, dubte molt que un partit s'agafara la molèstia de promocionar (o mes bé, informar) sobre tots els partits polítics d'un país, que al fi i al cap, son l'oposició directa. I per suposat, el missatge que volem donar amb #nolesvotes tampoc té que vore amb l'absentisme ni el vot nul: encara que creguem que tot ciutadà esta en el seu dret d'exercir alguna d'aquestes pràctiques, pensem que el fet de no votar o de votar en blanc, pot beneficiar més al bipartidisme que no fer-li mal. "Pero cada cual es libre de hacer lo que quiera."

A part del problema de les campanyes de desinformació (¿Algú ha sentit alguna cosa relacionada en les notícies? ¿No? Clar), tenim el handicap de que la moral està baixa, ja que com s'ha dit per ahí, Els joves de les manifestacions del 67 no sabien el que volien, però sabien que ho aconseguirien; nosaltres, en canvi, sabem el que volem, però no sabem si ho aconseguirem. No obstant, jo soc optimista, i crec que aquestes pròximes eleccions només seran una xicoteta mostra de tot el que esta per vindre. A més, també tenim que tindre en compte que tenim més d'una oportunitat mentre segueixin vigents les normes de l democràcia (cosa que esperem que dure molts anys).


Així que, segurament molts de vosaltres estareu pensant ara, ¿I com m'informe? Anem a fer una xicoteta recapitulació de tots els enllaços d'interès per a la vostra comoditat:

-Web de No Les Votes: http://www.nolesvotes.com/
-Wikepedia de No Les Votes: http://wiki.nolesvotes.org/w/
-Hashtag de Twitter per a No Les Votes (no es necessari registrar-se): http://twitter.com/#!/search?q=%23nolesvotes

Per a qualsevol altre dubte, podeu utilitzar els comentari d'aquesta entrada. Espere que vos haja agradat aquesta primera col·laboració i que vos haja sigut útil.

3 comentaris:

  1. la teua primera col·laboració ha estat més ke encertada!
    t'has treballat un muntó la documentació, una feina ben feta!

    en això d'acabar amb el bipartidisme tens tota la raó, si amb uns i altres ens han anat mal, la cosa no està en anar renovant-los cada cert temps, sinó de buscar noves alternatives

    enhorabona per l'entrada!

    ResponElimina
  2. Molt be parri! m'ha agradat, molt completa i interesant!!

    Tens la nostra aprovació per fer mes entrades!! jeje

    ResponElimina
  3. @Eva: Tot vé d'una petició que li vaig fer a Marxi per a que parlara d'esta inciativa... Pero com es veu que li feia gosera, me va envir la invitació al blog i a mamar-la, :P Per cert, tinc de moment 2 artícles més sobre ciberactivisme i més o menys relacionats amb el tema de les eleccions.

    @Anònim: Aprofitarem el beneplàcit de Cremats.

    ResponElimina