dilluns, 21 de març del 2011

SER DE POBLE

Passen els anys i cada vegada és més difícil ser de poble, no sols ser de poble de naixement (que també, per culpa dels estudis, falta de treball, amor...), sinó com a persona que desitja viure en un poble diferent.

Jo ara més que mai estic molt content del que significa ser de poble per a mi.

Ser de poble és estimar els carrers que t’han vist crèixer, és passejar pels Molinets, la Plaça Major, Carrer del Mig, Sant Bertomeu, Santa Creu... per l’Assegador, el Plà, l’Argoletja, Terrassos, La Solana… És haver jugat a la Plaça la Pau, Al Muro, Al Camp de Futbol antic, el poliesportiu... haver passat vesprades senceres riu amunt, riu avall, serra amunt, serra avall i sentir que són part teua. Es visitar la Saladella i continuar caminant fins a beure en la font de l'Ermita... I també és passejar per la vesprada i “disfrutar” dels racons on ens hem criat, i els quals ens han ajudat a ser el que som.

Ara comprenc que eixos llocs tenen el valor que nosaltres els donem, que el Penyó és més que una pedra, són records, història, experiències… a la fi, les coses tenen el valor que nosaltres els donem, són el que nosaltres volem que siguen. I som nosaltres els que hem d’aprendre a tindre'n cura i a estimar-ho.

Per un altra banda, ser de poble és des d’el "Bon dia bonico/a, com estàs?", passant per "com està ta mare?", i fins a "dona-li records a ton pare". Ser de poble es parlar amb la gent, preguntar, ajudar... sentir que formes part d’un grup de gent i d’un lloc.

Hem d’aprendre a valorar el que tenim. Hem d’esforçar-nos tots el dies per intentar millorar-ho i transformar-ho en el poble en què volem viure. Ser de poble, també és “buscar” la manera de construir el poble que volem. Ser de poble és preocupar-se dels problemes dels nostres veïns i veïnes i ajudar-nos per a millorar.

Amb el pas del temps et dones compte que cada experiència viscuda és irrepetible, que hem de cuidar a eixes persones i eixos llocs que ens han ajudat a crèixer. A ser el que som. I si no ho fem nosaltres no ho farà ningú i el temps passa i ho borra tot.

Per això, ser de poble es esforçar-se, preocupar-se, ajudar, formar part...d’un grup de persones i d’un espai i hem d'aprendre a estimar-ho i cuidar-ho.


Ricard gozálvez

2 comentaris:

  1. ole el meu poble!
    ke rebonico ke és!

    ResponElimina
  2. per a poder cuidar tot el que estimem del nostre poble, xàtiva, primer hem de fer fora al nostre magnific alcalde que tant de be esta fent per ella... Tots a prendre l'ajuntament!

    ResponElimina