dilluns, 25 d’abril del 2011

304 anys des de la Batalla d'Almansa


Avui es celebren 304 anys des que tingué lloc la Batalla d'Almansa, 25 d'abril del 1707, que va enfrontar les tropes de Felip V contra les de l'arxiduc Carles d'Àustria durant la Guerra de Successió.

Al País Valencià, front aquesta Guerra de Successió en la que lluitaven per la corona els Àustria i els Borbons, sorgí un grup partisà que donava suport a Carles d'Àustria; aquestos eren coneguts com als maulets, enemics dels botiflers.

D'aquesta batalla va sorgir victoriós l'exèrcit borbònic, obligant a l'exèrcit dels Àustria a deixar les armes i donar per finalitzada la lluita. Aquest fet va suposar un important pas endavant per a que Felip V acabara de dominar el territori. Comença a repartir les seues tropes per tot l'espai del Regne de València. Com a conseqüència d'aquesta ocupació forçada, i l'expansió de les tropes borbòniques rere la victòria a Almansa, Xàtiva va ser cremada. La localitat va resistir durant un temps els atacs dels Borbons, fins que, Felip V va ordenar a les tropes que allí tenia destinades, que votara foc a la ciutat.

Recordem doncs, el 25 d'abril i aquesta victòria de les tropes de Felip V, com el dia en que es van desencadenar una sèrie de successos que dugueren a la crema de la nostra estimada ciutat temps després de la Batalla d'Almansa. Com a castic, els que des d'aquest fet són coneguts com a socarrats, tenen al Museu de l'Almudí un quadre de Felip V cap per avall.




D'aquestos fets, tenim com a herència una dita popular que diu així “Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança”.

2 comentaris:

  1. algo té que vore amb cremats tot açò també no??? almenys el nom,
    els joves socarrats
    cremats son,
    si indignats estan
    amb el que els han imposat...
    la lluita continua, gràcies per recordar-ho

    ResponElimina
  2. sempre serem en orgull socarrats i cremats!

    ResponElimina