dimarts, 19 d’abril del 2011

Anonymous: ¿Quina es la veritat que s'amaga darrere de la màscara que somriu?


De segur que ja els haveu vist en els mitjans de comunicació habituals, sempre sota la mateixa estampa: un nombre indeterminat de persones (nombre que, els propis mitjans s'encarreguen de "indeterminar"), que porten la famosa màscara de V de Vendetta, i que protesten al carrer i a Internet. Si fem cas del que diuen els mass media, podríem pensar que Anonymous (o els Anònims) son un grup de hackers anarquistes que volen portar el caos de la xarxa de xarxes al mon real, la majoria d'ells gent jove o inclús menors d'edat.

La veritat, com sempre, es molt més complexa del que ens volen fer creure.

Si bé es cert que agafen al menys l'estètica de la pel·lícula de V de Vendetta, i que el protagonista de l'obra original (la novel·la gràfica) es d'una ideologia clarament anarquista, les ressemblances s'acaben ací: La diferència més obvia es que el personatge que podem vore a la pel·lícula te una ideologia més "suau", i que es més democràtic que anarquista. No obstant, això no es en realitat el més important, perquè com ja hem dit, sols agafen l'estètica (o concretament, la imatge de tot el poble avançant cap al parlament anglès, tots portant la màscara de Guy Fawkes).

La ideologia de Anonymous es més bé dispersa: de fet, ells van ser el primer de molts moviments que unien diverses ideologies sota un mateix objectiu (un exemple es #nolesvotes, del que vam parlar la setmana passada). Així, l'objectiu principal de Anonymous es la defensa de la neutralitat d'Internet, així com la lluita per la llibertat d'expressió i la cultura lliure. En qualsevol cas, no tenen ninguna ideologia política concreta i establerta, però defenen el dret a manifestar-la lliurement. Les actuacions més famoses al voltant del món van ser l'Operació Chanology contra l'església de la Cienciologia i la censura dels mitjans de comunicació (controlats per aquesta secta), les revoltes a Egipte impulsades a través de les xarxes socials, la recent Operació Goya a Espanya, o l'Operació Paperstorm que es va portar a terme per tot el mon i de la que ja vam comentar alguna cosa.


Per altra part, tenim l'assumpte de la part hacker d'aquest grup: si bé es cert que s'han organitzat atacs DDOS (o de Denegació de Servei), i que "el gros" de les seves protestes es duen a terme a través d'Internet, tampoc es cert que siguen tots siguen hackers: En tot cas, alguns hackers (i noteu que ara estem definint la paraula) son Anonymous que comparteixen els seus coneixements per a fer les protestes, de la mateixa forma que podria fer-ho un advocat, un sociòleg, o unt treballador social, per exemple. La presència dels hackers entre els ciberactivistes de Anonymous s'està fent tant notòria perquè el fet de portar a terme una protesta mitjançant les noves tecnologies es un concepte molt nou, a més de que hi ha que tenir en compte que hi ha molts països en els que totes les activitats dutes a terme amb un ordenador estan fortament vigilades i sota l'ombra de la censura (i pròximament Espanya serà un d'eixos països).

Una altra de les grans mentires que hi existeixen al voltant de Anonymous es l'edat i condició social dels que formen part: si bé es cert que no hi ha quasi ningú d'edat avançada, aquest col·lectiu el formen actualment gent de totes les edats i condicions socials, encara que ara mateix existeix una campanya de conscienciació (coneguda sota el nom de Operació Bling) per a donar a entendre que Anonymous no es un partit polític o un grup al que s'entra a formar part fent-se un carnet o passant un ritual: Anonymous es qualsevol ciutadà que veu els seus drets vulnerats. Anonymous no té en compte si ara col·labores i després no: estàs en el teu complet dret d'elegir en quines accions vols participar i en quines no. De fet, Anonymous defèn completament el dret de la llibertat d'elecció: aixó si, hi ha que tenir molta cura per a no caure en la trampta dels que es fan passar per Anonymous, ja que no seria la primera vegada que algú vol usar una imatge que es pretén que siga anònima en benefici propi, perquè com hem dit al principi, Anonymous no defèn ninguna ideologia política en concret. Anonymous no té ni portaveus, ni representants, ni llista de membres: Anonymous soc jo, eres tu, som tots.



Així doncs, ¿Com pot un posar-se en contacte amb els Anònims i saber quina serà la pròxima actuació? Pot semblar una missió impossible, però en realitat és molt més senzill del que sembla: en Facebook, per exemple, tenim una pàgina sobre les activitats mundial de Anonymous, però si volem saber les activitats que es va a dur a terme a un nivell més local, tan sols tindrem que buscar "Anonymous España" en Google, i immediatament tindrem una infinitat de resultats vàlids per al que volem. I açò tan sols son dos exemple, també els podem trobar fàcilment a Twitter, Youtube, o inclús a Tuenti: sols hi ha que buscar un poc.

No obstant, vos avance ja que hi ha una nova operació en marxa per a les pròximes eleccions, de la que vos parlaré, si tot va bé, la setmana que ve... Si voleu esbrinar per el vostre compte de què es tracta, vos convide a que busque informació sobre la Operación V de Votaciones... Però també podeu esperar una setmana, si vos dona gossera buscar. De totes formes, vos dir que està relacionada amb la campanya #nolesvotes.

Vos deixe per hui amb la que s'ha convertit de forma quasi oficial en la bandera d'aquest moviment... I recordeu:

WE ARE ANONYMOUS
WE ARE LEGION
WE DO NOT FORGIVE
WE DO NOT FORGET
EXPECT US

1 comentari: